X
GO
da-DKkl-GL
GE-KAMPAGNE FOR EN BEDRE FOLKESKOLE NYTTER

 


Vi skal gøre det, vi kan - nu
Nuuk, den 25. september

Af Brian Buus Pedersen, direktør i Grønlands Erhverv

Børnene kan ikke vente længere, og det kan samfundet heller ikke. Demokraterne tager det første skridt, og de er ikke alene

En god folkeskole er forudsætningen for, at vores unge kan tage en uddannelse og blive en del af den arbejdsstyrke, som virksomhederne har så hårdt brug for. Derfor startede GE for snart et år siden kampagnen Vores børn fortjener en bedre fremtid. Vi satte fokus på flere praktiske ændringer, der kan gøre skolen bedre for både børn og voksne. En af dem handler om aflastning af skoleledelsen – det er nu på programmet på Efterårssamlingen.    

Det er udtryk for at vores indsats nytter. Og derfor blev jeg glad, da jeg så programmet til Efterårssamlingen. Sort på hvidt foreslår Demokraterne, at det bliver undersøgt, om det er muligt at etablere en uddannelse for skolesekretærer – det vil nemlig aflaste skoleledelsen på landets skoler og give dem bedre tid til både elever og lærere. Møder forslaget opbakning, er det et skridt mod en bedre folkeskole. Men ikke nok med det: Ultimativt vil det bidrage til, at flere får en uddannelse, og at landets virksomheder bliver i stand til at rekruttere den arbejdskraft, de har så hårdt brug for – lokalt.

Rolig nu, vil negative røster måske fremføre – vi får ikke en bedre folkeskole, bare fordi skoleledelsen aflastes med skolesekretærer. Der skal omfattende reformer til at skabe en god skole, har det lydt. Realiteten er bare den, som stadig flere taler om i medierne i disse dage: Gennem det ene årti efter det andet har skiftende ministre og embedsværk lovet en bedre folkeskole i Grønland, uden at der er sket en reel forbedring. Den ene analyse og reform efter den anden er blevet sat i værk – men også de seneste undersøgelser viser det sørgelige faktum, at der ikke er kommet ret meget andet ud af indsatsen end spildte penge og kræfter. Alt imens har vi ladet den ene generation efter den anden af vores børn gå i en folkeskole, vi ikke kan være bekendt, og som ikke lægger grunden til solid uddannelse og et efterfølgende godt arbejdsliv.

Læs hele kronikken HER


Du kan læse meget mere om skolekampagnen i den vedlagte brochure.

Du kan bakke op om kampagnen og deltage i debatten ved at følge Grønlands Erhverv på Facebook.

Venlig hilsen

Brian Buus Pedersen

SERVICEORGANISATION

INTERESSEORGANISATION

ARBEJDSGIVERORGANISATION

ERHVERVSUDVIKLING

NYHEDER


Start det nye år med det rigtig GE kontingent

Nuuk, den 18. januar 2021

Send en kopi af A-10/lønindberetning skatteopgørelsen til GE's sekretariat og undgå skønsmæssig kontingentansættelse

Det er årstiden, hvor de fleste virksomheder er i fuld gang med at afslutte årsregnskaberne for 2020, og samtidig er det nu, at virksomhederne skal indberette lønudbetalingerne til skattevæsenet for året, der gik. Husk i dén forbindelse med det samme at tage en kopi af A-10/lønindberetningen og send den til Grønlands Erhverv senest d. 15. februar, så bliver der ingen problemer med fastsættelsen af det lønsumsafhængige kontingent.

Som bekendt består kontingentet til GE i henhold til vedtægternes § 5 af et grundkontingent og et lønsumsafhængigt kontingent, der fastsættes på delegeretmøderne for to år ad gangen. 

Grundkontingentet fastsættes med en fast årligt indbetaling, der fordeles over kalenderårets fire kvartaler, mens det lønsumsafhængige kontingent fastsættes som en procentdel af virksomhedens samlede skattemæssigt indberettede A-indkomster. 

I henhold til GE's vedtægter § 5, stk. 6 fungerer de skattemæssige indberetninger på blanketten A-10 samtidig som GE's dokumentation for en korrekt ansættelse af det lønsumsafhængige kontingent. A-10/lønindberetningen kan dog erstattes af en revisorattesteret opgørelse over lønudbetalingerne. Men det gælder for begge dokumenter, at de skal være GE's sekretariat i hænde senest den 15. februar.

Foreligger opgørelsen ikke på det tidspunkt, bliver der foretaget en skønsmæssig ansættelse af det lønsumsafhængige kontingent på baggrund af sidste års kontingentindbetalingerne. Og det skal i den forbindelse understreges, at den skønsmæssige ansættelse ikke kan ændres. 

Husk altså at undgå vrøvl med kontingentet til GE og indsend til GE's sekretariat enten en kopi af A-10/lønindberetningen til skattevæsenet eller en revisorattesteret opgørelse over virksomhedens lønsum senest den 15. februar.

Der kan læses mere om GE's kontingentstruktur på hjemmeside HER

Med venlig hilsen

Karsten Lyberth-Klausen
 


GE sætter analyse af bosætning og demografi i udbud

GE igangsætter en større analyse af bosætning og demografi i Grønland og opfordrer relevante virksomheder til at give tilbud på at løse opgaven. Læs mere HER

For yderligere oplysninger kan Christian Keldsen kontaktes 559999 eller ck@ga.gl


GE har modtaget denne mail fra Coronasekretariatet:

"Kære GE

Vi er ved at udsende dette brev til de virksomheder der har søgt om tilladelse/dispensation, men for at være sikre på at nå alle håber vi, at i vil være behjælpelige med også at udsende det vedhæftede brev til jeres medlemmer.

På forhånd tak.

 

Inussiarnersumik Inuulluaqqusillunga
Med venlig hilsen
Best regards

Nels Ulrik Vinther

Sekretariatsleder

Coronasekretariatet"

Se vedlagte skrivelse HER


NYE UDGAVE AF BØRSEN

Nuuk, den 16. december 2020

             Dansk version                                             English version

        


Kære Rederier i Grønland.

Nuuk, den 14 December 2020

TELE-POST har udarbejdet laminerede søkabel beredskabsplakater til ophæng. 

De laminerede søkabelberedskabsplakater er på 3 versioner - på grønlandsk, dansk og engelsk.

I er meget velkomne til selv at printe og laminere plakaterne til eget brug, eller komme forbi vores reception på Farip Aqqutaa 8 (den store blå bygning bag GUX i Nuuk) og hente nogle af de laminerede plakater i A4-form. 

De af jer der ikke har adresse i Nuuk, kan ved at svare på denne mail bestille et antal plakater enten i alle tre sprog, eller bestille et antal plakater i et bestemt sprog, så sender vi dem pr. Post til jer. I den forbindelse bedes I angive den adresse I vil have fremsendt plakaterne til.

Du kan udskrive Søkabel beredskab og information lamineret her


Husk indbetalingen til den obligatoriske pension
Nuuk, den 9. december 2020

Du skal huske indbetalingen til den obligatoriske pensionsordning.

Ansatte i virksomheder, der er omfattet af overenskomst mellem GE og SIK, har krav på 8,9 procent af grundlønnen. Pensionsbidraget samt eventuelle restancer indbetales til pensionskassen SISA senest 31. december 2020.

Ansatte i virksomheder uden overenskomst trækkes efter aftale mellem lønmodtageren og arbejdsgiveren 6% af bruttolønnen. Pensionsbidraget indbetales typisk til en pensionsordning i SISA eller en af bankerne i Grønland.

Hvis den ansatte ikke har aftalt løntræk med arbejdsgiveren, har lønmodtageren ifølge loven pligt til selv at indbetale 6% af bruttolønnen til en pensionsordning.

Som ejer af en virksomhed skal du huske, at du også er omfattet af loven om obligatorisk pension. Det betyder, at du skal huske at indbetale din egen pension til en godkendt pensionskasse.

Med dette brev følger en plakat, som du kan hænge op et iøjnefaldende sted i virksomheden. Plakaten skal minde om, at man skal huske indbetalingen til den obligatoriske pensionsordning.

 

LINK TIL PLAKATER LYSEBLÅ OG ORANGE

Karsten Lyberth-Klausen kan kontaktes på klausen@ga.gl eller 584101


ERHVERVS-PH.D.-PROJEKTER I GRØNLAND OG PÅ FÆRØERNE

Nuuk den 25/11-20

Fra 2020 til og med 2022 er det muligt for virksomheder i Grønland og Færøerne at søge Erhvervs-ph.d.-projekter. Erhvervs-ph.d.-projekter skaber kommerciel gevinst for virksomheder, styrker universiteternes relation til erhvervslivet og giver den studerende mulighed for at se sin forskning anvendt i det virkelige liv.

Projekterne foregår i samarbejde med et universitet, som står for kandidatens ph.d.-uddannelse. Universitet må ligge hvor som helst i verden. Projekterne skal følge de gældende retningslinjer for Erhvervs-ph.d., med kun den ene undtagelse, at virksomheden ikke behøver ligge i Danmark, men i Grønland eller Færøerne. Der er reserveret i alt 5,1 millioner kroner til disse projekter, svarende til cirka et bevilget projekt per år.

Klik på linket her for yderligere oplysninger.


GE: DROP FORSLAGET OM AT ÆNDRE LOVEN OM BOLIGFINANSIERING

Naalakkersuisuts forslag om at ændre loven om boligfinansiering vil få meget uheldige konsekvenser for både borgerne og byggebranchen. Det blev slået fast med syvtommersøm, da GE i denne uge havde foretræde for Inatsisartuts anlægsudvalg.

Den gældende lov har medført, at flere borgere har fået mulighed for at købe egen bolig, og loven har bidraget til en væsentlig højere boligstandard i nybyggeriet. Samtidig har loven medvirket til det økonomiske grundlag for entreprenante virksomheder, som har bygget boliger med henblik på salg. Det har gjort det lettere for borgerne at få en bolig.

LÆS MERE HER


MEDDELELSE FRA SKATTESTYRELSEN OM INDBETALING AF DEN OBLIGATORISKE PENSION FOR 2019
Nuuk den 29. oktober

Namminersorlutik Oqartussanik tusagassiorfinnut nalunaarut

Soraarnerussutisiaqalernissamut aaqqissuussinermut peqataasussaatitaanermi 2019-imut tunngatillugu akiliinissamut piffissaliussaq Akileraartarnermut Aqutsisoqarfiup 9. oktober 2020-mut sivitsorpaa

Pressemeddelelse fra Grønlands Selvstyre

Skattestyrelsen forlænger fristen for indbetaling til obligatorisk pension for 2019 til d. 9. oktober 2020.


 

KALENDER
«januar 2021»
mationtofr
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567
GE´s AKTIVITETER
ANDRE AKTIVITETER

 

SketUp KURSUS 1

Sted: Råstofskolen Sisimiut
Periode: Uge 8 
Tilmeldingsfrist: 05/02-21 

Kontakt: jese@kti.gl
Telefon: + 299 861600

Direkte tlf.:+ 299 861636
Pris: 7000 kr.

Læs mere Her

 

SketUp KURSUS 2

Sted: Råstofskolen Sisimiut
Periode: Uge 9 
Tilmeldingsfrist: 12/02-21

Kontakt: jese@kti.gl
Telefon: + 299 861600
Direkte tlf.:
+ 299 861636
Pris: 7000 kr.

Læs mere Her


FLERE KURSER I BYGGE OG ANLÆG

Se mere her